tiistai 28. elokuuta 2018

Kulmat ja ripset

Koulupäivä lähti tänään käyntiin, kotiin jäämisellä. Pojat vielä kuumeessa eli äiti kotona. Mummu hälytetty apuun.
Koululle pääsin 12.30. Aamulla oli käyty läpi teoriassa ihon tehtäviä. Luin kappaleet illalla kotona sitten. 
Iltapäivällä pääsin tositoimiin mukaan. Aloiteltiin tänään kulmien värjäyksellä. Ensimmäisenä meidät ohjeistettiin näyttämällä konkreettisesti kuinka värjäys tehdään. 

Työvaiheet:
1. Aloitetaan asiakkaan mahdollisen meikin poistamisella.
2. Suojataan alaluomi erityisellä suoja-aineella tai vaseliinilla.
3. Kostutetaan suojalaput vedellä, sivellään lappuihin suoja-aine. 
4. Laput kiinnitetään alaluomelle, niin että alaripset tulevat myös lapun päälle. 
5. Asiakas sulkee silmänsä, jonka jälkeen sivellään suoja-aine liikkuvalle luomelle. 
6. Haluttu väri ja hapote sekoitetaan.
7. Väri levitetään ripsiin aivan tyvestä latvaan saakka.
8. Ripsien päälle voidaan laittaa kostutettu vanulapun puolikas, joka on taitettu ja muotoiltu.
9. Seuraavaksi siirrytään kulmiin, ripsien väri saa jäädä vaikuttamaan sillä välin. 
10. Kulmien ympärysiho suojataan suoja-aineella.
11. Sekoitetaan haluttu väri.
12. Sivellään väri ensin 1/3 kulmakarvan uloimmasta osasta pienin vedoin karvan kasvun suuntaan.
13. Jatketaan kohti kasvojen keskiosaa värin levittämistä.
14. Värin vaikutusaikaan vaikuttavat karvan laatu sekä haluttu väri (2-10 min.)
15. Väri poistetaan veteen kostutetulla vanulapulla. 
16. Pyyhitään niin monta kertaa ettei väriä enää lähde vanulappuun.
17. Seuraavaksi poistetaan ripsistä vanulappu sekä suojalappu yhtä aikaa vetämällä alaspäin. 
18. Ripset putsataan veteen kostutetulla vanulapulla. 
19. Lopuksi huuhdellaan vielä ripset vedellä vanulappua avuksi käyttäen. 


Itse olin asiakkaan roolissa. Sain todella kauniit luonnolliset kulmakarvat. En päässyt tänään vielä tekemään värjäyksiä, mutta jatkamme toisena päivänä värjäyksien tekemistä. Päivä oli mielenkiintoinen.



sunnuntai 26. elokuuta 2018

Pohdintaa...

Ensimmäiset kaksi viikkoa tutustuimme eri suuntautumisalojen vaihtoehtoihin. Valittavana oli kosmetologi, kosmetiikkaneuvoja, parturi tai kampaaja.
Itse en päässyt joka tunnille osallistumaan, välillä työt kutsuivat. Pääsin kuitenkin näkemään jokaista alaa jonkin verran. Kaikille kosmetologin tunneille pääsin ja hyvä niin. Se vahvisti aiemmat suunnitelmani, ala oli juuri sitä mitä sen ajattelin olevankin: kasvohoitoja, jalkahoitoja, käsihoitoja, vartalohoitoja ja hierontoja.
Parturi ja kampaaja opinnot kiinnostaisivat myös, näitä voi opiskella kun on valinnaisten opintojen aika. Kosmetiikkaneuvojan opinnot eivät ole minun juttu. Tuotetietous on mielenkiintoista, mutta sitä tulee kuitenkin omalla suuntautumisalallakin opittua. Myyntityö sinänsä ei kiinnosta, vaikka myynti tietysti liittyy alaan kuin alaan. 

Kerron hieman mistä kosmetologi opinnot muodostuvat. Pakollisiin opintoihin kuuluu 70 osp, jotka sisältävät jalka- ja käsihoitopalvelut 20 osp, kasvohoitopalvelut 35 osp ja myyntityö ja asiakaslähtöinen palvelu hius- ja kauneudenhoitoalalla 15 osp. 
Valinnaisia tutkinnonosia on kaksi. Ensimmäinen osuus sisältää 15-50 osp, valittavana on kolme eri vaihtoehtoa. Toinen osuus 25-60 osp, tässä on hiukan laajemmin valinnan varaa, jopa 11 vaihtoehtoa. 

Ammattitaitovaatimukset myyntityön ja asiakaslähtöinen palvelu hius- ja kauneudenhoitoalalla (jatkossa tästä kirjoittaessani lyhennän tämän MAHK). Eli osaan toimia ja palvella asiakasta erilaisissa asiakaspalvelutilanteissa sekä myydä tarvittavia tuotteita asiakkaille, joilla he voivat jatkaa kotihoitoa. Uuden ajan varaaminen kuuluu myös myyntityöhön, jotta saadaan palvelulle jatkuvuus. 
Osaan järjestää erikokoisille ryhmille asiakastilaisuuksia, jotka voivat olla esim. jonkin tuoteryhmän myynti ja markkinointi tai vaikka työporukalle kauneudenhoitoilta, jossa tehdään suunnitelmien mukaan erilaisia hoitoja. Tapahtumia on varmasti laidasta laitaan aina saunailloista suuriin messutapahtumiin asti. 
Koululla ja hoitoloissa toimitaan työryhmän jäsenenä, jolloin omat sosiaaliset- ja vuorovaikutustaidot ovat tärkeitä, jotta työporukan kanssa työskentely olisi joustavaa ja mieluisaa. Naisvaltaisella alalla se ikävä kyllä ei aina toimi, mutta kun jokainen antaa oman panostuksensa työilmapiiri pysyy mukavana. 
Toimiminen moniammatillisen työryhmän jäsenänä mahdollistaa hyvän kokonaisuuden asiakaspalvelulle, jolloin osaan ohjata asiakkaan oikean palvelun piiriin. 

Kaikissa hoidoissa otetaan aina huomioon asiakkaan toiveet ja suunnitellaan sen pohjalta sopiva hoito, tuotteet ja työmenetelmät. Tuotetietous tulee esille hoitoja tehdessä, jotta osaan valita oikeanlaiset tuotteet asiakkaalle. Oikeanlaisten työvälineiden ja työtapojen valinta on myös yksi olennainen osa kosmetologin ammattitaitovaatimuksissa. Anatomian ja fysiologian tietämys on perusta hoitoja tehdessä.

Jalka- ja käsihoitopalveluiden ammattitaitovaatimuksissa osaan tehdä monipuolisesti erilaisia käsi- ja jalkahoitoja asiakkaille. Ottaen huomioon asiakkaan iho- ja kynsimuutokset sekä terveydentilan ja allergiat. 
Käsihoidot sisältävät käsien analysoinnin, kynsinauhojen siistimisen, kynsien muotoilun ja lakkauksen sekä hieronnan. 
Jalkahoidossa jalat myös analysoidaan, poistetaan tarvittaessa sarveistumat, känsät ja hiotaan syylät. Työvälineenä käytettään tarvittaessa poraa, veistä ja erilaisia instrumentteja. Kynnet muotoillaan, hoidetaan kynsinauhat, maseraatiot sekä pykimät. Jalkahoitoon kuuluu myös kynsienlakkaus sekä hieronta.
Kasvohoitopalveluiden ammattitaitovaatimukset sisältävät monipuoliset kasvohoidot, sekä ripsien ja kulmien värjäykset ja kulmakarvojen muotoilun. Erilaiset muuttuvat tekijät vaikuttavat hoitoon, kuten ikä, ihon rakenne ja toiminta, ihotyyppi, ihomuutokset, terveydentila ja allergiat. 
Kasvohoidot voivat sisältää mm. alkupuhdistuksen, kuorinnan, ihon lämmityksen, epäpuhtauksien poiston sekä ihon desinfioinnin ja naamion. Kasvohoidoissa voidaan käyttää erilaisia laitteita, joiden oikeanlainen ja turvallinen käyttö on ehdottoman tärkeää. Kasvojen ja dekolteen alueen hieronnat kuuluvat myös yhtenä osana kosmetologin työhön. 
Ripsiä ja kulmakarvoja käsitellessä otetaan huomioon asiakkaan silmänympärysiho ja silmien tila sekä kulmakarvojen muoto ja allergiat. Omat ammatilliset näkemykset ovat tärkeitä hoitoa suunnitellessa. Laadukas työn jälki takaa sen että asiakas on tyytyväinen lopputulokseen. 

Kosmetologin opinnot tuntuvat kokonaisuudessa mielenkiintoiselta. Uuden tiedon saaminen on toisinaan ihan mieletön tunne. Sillä varmaan olen ikuinen opiskelija ja haluan aika ajoin oppia uutta. Olen tekevä persoona, jolloin opinkin parhaiten kun pääsen käytännössä tekemään asioita. Hankalinta omalla kohdallani opiskeluissa on pänttääminen ja vieraskielisten asioiden muistaminen, kuten latinan -ja englanninkieliset termit... 

Omissa opiskeluissa vahvuuteni on mielestäni asiakaspalvelu, olen aina ollut työelämässä asiakaspalvelu tehtävissä. Tykkään keskustella ja ohjeistaa asiakkaita, tiedon antaminen asiakkaalle on mielestäni todella tärkeää niin sen hetkisestä tilasta kuin jatkosuunnitelmistakin. Pidän tärkeänä itse että asia esitetään niin että asiakaskin sen ymmärtää, turhat hienot ammattisanat voi jättää pois asiakkaan kanssa keskustellessa. Työyhteisön kanssa voidaan sitten jutella vaikka latinaksi, jos se sattuu taipumaan...